The Victorian Comprehensive Cancer Centre (VCCC) is a $1 billion purpose-built centre-of-excellence for cancer research, treatment, care and education. It is home to Peter MacCallum Cancer Centre, cancer research and clinical services for Melbourne Health, cancer research services for the University of Melbourne, and provides education facilities for all building partners.

Located in Melbourne’s prestigious Parkville Biomedical Precinct, the VCCC also includes bridge links to new facilities at The Royal Melbourne Hospital.

The VCCC project was delivered under a public private partnership between the Victorian and Australian governments and the Plenary Health consortium, led by Plenary Group. It was designed by architects Silver Thomas Hanley, DesignInc and McBride Charles Ryan (STHDI+MCR).

The 130,000m2 facility includes 96 overnight inpatient cancer beds, 110 same-day beds, a dedicated clinical trials unit, more than 20,000m2 of research space for up to 1,200 researchers, eight operating theatres, two procedure rooms, eight radiation therapy bunkers and education and training facilities.

Part of the centre’s education and training facilities is a multi-purpose lecture theatre that can seat up to 418 people. Schiavello Construction carried out works in the space which encompassed timber veneer wall panelling, raised flooring and intricate ceiling work.

The detailed ceiling concept designed by STHDI+MCR features floral-shaped timber panels and a complex curved junction. Developed and manufactured by Schiavello’s in-house design specialists, significant prototyping, structural certification and coordination ensured all ceiling elements seamlessly aligned. This included multiple layers of acoustic treatment, numerous services, more than 1,000 ceiling hangers, and custom metal framing produced by Schiavello subsidiary Metcon.

For Schiavello International, working for more than three years with the client to develop customised clinical joinery for patient and recovery wards was an extremely fulfilling process. Complying with medical design regulations and materials specifications, the team invested heavily in prototyping to ensure bedhead buffer units, wall paneling, patient services units and wardrobes were all built with optimal functionality for patients and staff alike. Further joinery was also carried out in kitchens and staff breakout areas.

In addition, 2,000 Krossi workstations were adopted in administration spaces –their circular, slim-leg profile appealing to the refreshing ambience and open workspace environment. Schiavello International also coordinated the supply of more than 2,000 task chairs and administration storage.

Schiavello’s strong local manufacturing capabilities and relationships, responsiveness during extensive design processes, and quality workmanship contributed to high-quality outcomes for this landmark facility.