Designed by Sydney-based architects Nettleton Tribe, the new building sprawls across three wings and provides a home away from home for 577 Deakin University students. Nettleton Tribe conceptualised the building as an important bridge linking the site and existing accommodation, allowing students to develop strong relationships with one another and forge a meaningful connection with their surroundings.

Top of the class with Heritage Glass

The resulting building has a multi-faceted, permeable façade that incorporates high-performance windows, thermally broken aluminium windows, and brightly coloured aluminium louvre and flat blade fins. The building steps away from dark, utilitarian spaces and toward bright, spacious interiors, firmly positioning itself as an exemplary vision of the future of student accommodation. To bring this vision to life, Nettleton Tribe entrusted the façade specification and fabrication to Heritage Glass, part of the Schiavello Group. Drawing from their experienced team of in-house consultants and experts, Heritage Glass worked closely with engineering consultants to fabricate a design solution that perfectly captured the original architectural intent.

Heritage Glass’s in-house draftspersons also consulted the builder and relevant stakeholders to develop a bespoke solution for all connection details on the façade, which shifts and parts over the building envelope. Gaps in the façade create permeability and a sense of openness while reinforcing strong visual linkages with the surrounding site. To allow for this complex interplay of openness and closure, Heritage Glass fully integrated aluminium louvre fins and flat blade fins into the fenestration, allowing minimal visible connection details and achieving engineering soundness.

Schiavello Manufacturing fabricated the aluminium windows, louvre fins, and flat blade fins for the project, colouring them in bold shades of red that add a new dimension of colour and texture. Mirrored finishes on the fins reflect both the surrounding landscape and light in varied and shifting ways as the day progresses. Valued at an overall $63 million, the project was fast-tracked to completion and was completed in February 2017 after just 17 months of construction.