Undergoing significant transformation, this is an asset which is constantly reinventing itself, pushing the boundaries of what is possible to create dynamic, modern places to work and connect.

Schiavello Construction was awarded the make good and base building upgrade of 530 Collins Street in 2012, a space spanning 15,500 square metres across 12 levels. The project afforded Schiavello the opportunity to work with the building owners to refurbish and invigorate the building by providing major structure and aesthetic improvements.

The strip out of a tenancy of this scale, and removal of 3,273,371 kilos of materials from ceilings, flooring and services, required a tight demolition strategy and knowledgeable team. Part of the strategy included a recycling plan that resulted in a 90.91% recycle rate, achieving the waste management goals set forth in GPT’s corporate sustainability model.  The team worked multiple shifts during the day and night to ensure the removal of all materials with minimal disturbance to tenants. Thinking beyond the site, Schiavello negotiated access to a neighbouring site on which segregated waste bins were located to further streamline the process. Formerly a high end legal fitout, Schiavello coordinated the supply and reuse of furniture, storage and window furnishings to a suburban high school library and a social support shelter.

The tenancy make good saw a significant upgrade to lift lobbies, toilets, hydraulics, walls, ceilings, and all services – including lighting, switchboards, fire system, sprinkler heads, and pipe work. Four staircases were removed and voids filled with concrete, a move to reset the space per the owner’s requirements. A 24 hour, dual-shift team ensured progress was made around the clock.

One particularly unique aspect of the project was the ability to integrate the building upgrade with a new tenancy fitout. A fair and equitable arrangement for all parties was brokered, and a streamlined process delivered substantial cost and program efficiencies that satisfied critical timelines for both property owner and tenant. Schiavello, as the bridge between the two projects, was able to fulfil base build requirements, while future proofing the building for its next phase.

The incoming tenant sought a flexible, vertical campus-style workspace, calling for significant structural modifications to the building core. The main challenge was to create an open staircase that interconnected all 12 storeys of office space. Working closely with structural engineers, the construction of the stairwell and staircase involved the creation of 12 perforations through 12 floors, steelwork reinforcement, fire engineering, developing an approach for hoisting the components up 27 floors, and engineering a method for safe on site assembly. Upon completion, it became one of the largest interior staircase projects of its kind in Australia.

Schiavello Construction undertook a wide range of construction tasks to upgrade Levels 27 – 38 of this 22 year old building, effectively revitalising and repositioning the asset.

More